Петанк
Спорт с френско очарование

Времето
в Forest Beach
02-partly-cloudyВремето14°
water-tempВода18°
x
допълнителна информация
лична информация
споразумение за поверителност
Напред
x
Избери
  Изпрати запитване
  Резервирай

  Просто опитайте!

  Любимият спорт на хиляди французи е още едно допълнение към богатата палитра от спортни възможности, които Forest Beach Natural Holiday Resort предлага на своите гости. На ваше разположение е професионално петанк игрище, намиращо се на метри от хотел Магнолиите. То е подходящо както за международни турнири, така и за приятелски игри.

  През 2020 два турнира по петанк ще се проведат именно тук – от 22 до 25 май и от 18 до 22 септември. Ако се занимавате професионално с този спорт, можете да се включите в тях. Ако пък просто проявявате любопитство, можете да проследите на живо играта, която няма как да ви остави безучастни.

  Какви са правилата на играта?

  Тъй като в България петанкът не е от най-популярните спортове, ето и кратко описание на правилата на тази толкова любима във Франция игра:

  Петанкът може да се играе индивидуално, по двойки или по тройки. При индивидуална игра или игра по двойки всеки състезател получава по три топки. Когато играят отбори от по трима, топките са по две. Топките са метални и тежат от 600 до 800 грама. Теренът, на който се играе, е с размери 5*15 метра.

  Първият играч очертава кръг в началото на игралното поле и от там хвърля малко дървено топче, наречено кошонет. Той трябва да бъде хвърлен на разстояние между 6 и 10 метра от началния кръг. След това двата отбора хвърлят своите топки, като целта им е да ги запратят максимално близо до кошонета. Хвърля винаги отборът, който в дадения момент е по-далеч от целта. Ако някой от отборите хвърли много близо, другият може да удари и изчисти топката му.

  Когато отборите хвърлят всичките си топки, започва отброяването на резултата. Всяка топка, която е по-близо до кошонета от топките на противника, носи точка. Присъждат се толкова точки, колкото топки са по-близо до кошнета в сравнение с най-доброто хвърляне на противника. Играе се до 13 точки. Първият отбор, който ги достигне, печели целия мач.

  Получавайте последните новини и оферти направо във вашата пощенска кутия
  Абонирай се