Екскурзии

Резерват "Ропотамо"

Резерват "Ропотамо" е с площ 1 000.7 ха и се простира около двата бряга на река Ропотамо. Реката е с обща дължина 50 км, а цялата и красота идва от великолепната лонгозна гора и красивите водни лилии. В началото стръмните и терасирани склонове са обвити в зеленина, изпод която на места се показват уединени скали. Между тях най-причудливото скално образувание е Лъвската глава. Високи брястове, ясени, явори и други видове дървета са вплели и надвесили клони над спокойните води. В долното си течение водите се разливат нашироко и образуват сочни ливади. Тук се очертава и най - красивата част на реката - лиманът, заобиколен от гори, зелени хълмове и пясъчни дюни. Резерват "Ропотамо" се радва и на разнообразна фауна.

Поддържан резерват "Вельов вир“ или „Водни лилии“ е с площ от 14 ха и обхваща част от старото корито на реката. "Вельов вир" минава под сенчест тунел от дървета и увивни растения. По водите му стотици нежнобели и жълти цветове на водни лилии върху големи яркозелени листа предлагат незабравима гледка, от която погледът трудно се откъсва.

Посещавайки резерват " Ропотамо", ще можете да се докоснете до чиста и непокътната природа, да се насладите на нейното великолепие. Флората и фауната включват редки и застрашени от изчезване видове , което го прави природен комплекс с международно значение .

"Маслен нос " представлява най - източната точка на Странджа и е трети по големина на Българското черноморско крайбрежие. Стръмните му склонове го правят недостъпен. В миналото е имал лошата слава на лобно място на много кораби , които се разбивали в острите му скали. Тъй като товарът на повечето от тях били амфори със зехтин, това място било наречено Маслен нос .

Резерват " Ропотамо " включва в себе си няколко по - малки местности , които преди време са били отделни резервати : остров Св . Тома ( Змийски остров ) , блатото Аркутино и др . На Змийския остров се срещат диворастящи кактуси - опунции , пренесени и засадени през 1933 г. от Братислава. Там има и интересно разнообразие от птици и змии. Той е с площ от 12 дка и е известен с кактусите, в които гнездят много птици. Змийският остров е малък остров , носещ още името Св.Тома , на когото е бил посветен намиралият се на него параклис. Според легендата са били заровени пиратски съкровища.

Блатото Аркутино е лагуна, чиято растителност от тръстика , папур и бяла водна лилия. В резервата има богатото находище на морски пелин, които е популярен в народната медицина.

специални предложения